Supernova donirala dve pametne klupe u Raškom okrugu

Zahvaljujući kablovskom operatoru Supernova, učenici dve osnovne škole u Raškom okrugu od sada će na raspolaganju imati pametne klupe

Kraljevo, Raška, 28. maj 2021. godine – Zahvaljujući kablovskom operatoru Supernova, učenici dve osnovne škole u Raškom okrugu od sada će na raspolaganju imati pametne klupe koje, pored mogućnosti punjenja telefona, nude pristup internetu i platformi sa mnoštvom korisnih sadržaja. Ove inovativne klupe dodeljene su osnovnim školama „Raška“ iz Raške i „Svetozar Marković“ iz Kraljeva kao nagrada za izvanredan uspeh đaka u okviru projekta „Pametne klupe za osnovne škole“. Pomenuti projekat pokrenut je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom „Strawberry energy“.

„Izuzetno smo srećni i zadovoljni što će naše školsko dvorište krasiti jedno ovako savremeno edukativno sredstvo. Učenici će moći da vide primenu solarne energije, da pune više mobilnih telefona istovremeno, da se povezuju na internet, kao i da se upoznaju sa raznim edukativnim sadržajima. Uz pomoć pametne klupe usavršavaće već stečeno znanje iz različitih predmeta, svoje znanje će primenjivati, a novo sticati“, rekao je Igor Stanišić direktor osnovne škole „Raška“ iz Raške.

„Postignuća naših učenika čine nas prepoznatljivim i van okvira lokalne zajednice, a sada ćemo biti poznati i kao prva i jedina osnovna škola u gradu sa pametnom klupom u školskom dvorištu. Učenici će biti u prilici da ostvare digitalnu komunikaciju, ali i socijalnu interakciju koja nam svima nedostaje u ovom trenutku. Postavljanjem pametne klupe izlazimo u susret potrebama učenika da slobodno vreme provode na način koji odgovara njihovom načinu života i interesovanjima, a nadam se da će je koristiti ne samo za pretraživanje zabavnih, već i edukativnih sadržaja. Svakako, biće mesto okupljanja ne samo sadašnjih učenika škole, već i budućih đaka koji će pohađati OŠ „Svetozar Marković“ jer ova donacija je sigurni ulog u budućnost“, izjavila je Dragana Lazovićdirektor osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Kraljeva.

„Ideja održivosti, konstantno omogućenog pristupa internetu i energiji za pokretanje digitalnih uređaja čine pametnu klupu idealnim spojem tehnologije i ambijentalnog funkcionalnog pomagala za učenje na otvorenom prostoru, u prijatnom, prirodnom okruženju. Posebno me raduje što će pametne klupe biti od koristi učenicima različitih uzrasta, od najmlađih koje učitelji orijentišu ka održivom razvoju i racionalnoj potrošnji prirodnih resursa, do onih zrelijih koji će mogućnost dostupnosti interneta i električne energije upotrebiti za stvaranje novih ideja, na dobrobit celog društva“, reči su Bojane Marinković rukovodioca Školske uprave Kraljevo.

„Drago mi je da je kraljevačka osnovna škola „Svetozar Marković“ jedna od škola koje se mogu pohvaliti pametnom klupom u svom dvorištu. Siguran sam da će učenici uživati u korišćenju zabavnih sadržaja i učiti pristupajući edukativnim, da će im značiti to što mogu da se povežu na internet. Pored toga, imaće prilike i da prošire znanja o zaštiti životne sredine. U ime grada, zahvaljujem kablovskom operatoru Supernova, kao i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompaniji „Strawberry energy“, koji su pokrenuli i realizovali projekat „Pametne klupe zaosnovne škole“, rekao je Vukman Rakočević zamenik gradonačelnika grada Kraljeva.

„Veoma smo ponosni na ovaj projekat koji smo pokrenuli sa željom da mladima još od osnovne škole obezbedimo kvalitetno obrazovanje u digitalnom okruženju, koje će ih inspirisati da i sami pomeraju granice. Pametne klupe koje dodeljujemo osnovcima na lak i zabavan način podstiču decu da se zainteresuju za školske aktivnosti i da u neformalnoj atmosferi prodube svoje znanje. Ovim donacijama idemo korak ispred vremena, kreiramo nove digitalne navike i doprinosimo modernizaciji celokupnog školstva u Srbiji“, rekla je Ivana Bajović, PR menadžer Supernove.

Zahvaljujući solarnoj energiji, pametna klupa pruža mogućnosti punjenja više telefona istovremeno i povezivanja na internet, a đacima omogućava pristup edukativnoj platformi sa lekcijama, testovima znanja, igrama i drugim zanimljivostima. Dodatno, na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, osnovci mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

U okviru projekta „Pametne klupe za osnovne škole“ od novembra prošle godine klupe su dobili osnovci u Novom Sadu, Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Ćupriji, Vlasotincu i Paraćinu.